+359 888 939 409 | 0896 177 882 nchtrakia_plovdiv@abv.bg

Повече от 20 деца се събраха на 8 май в откритото пространство на читалище „Тракия – Пловдив – 2008“, за да отбележат Европейския ден на морето – инициатива на Европейската комисия.

Проектът, озаглавен  „Море, събрано в шепи” имаше  за цел по забавен начин да накара децата да помислят повече за опазване на моретата и популацията в тях.

Празникът с учениците от СУ „Братя Миладинови” започна със забавна беседа за морето и неговото опазване, проведена от представители на „Зелени Балкани”, които бяха поканени от организаторите на събитието. Децата научиха колко вида делфини има в Черно море и какво е да си морски изследовател от яхта, от самолет или просто от брега на морето.

И най-забавната част –  уъркшоп на открито. Децата имаха възможността да си направят „море“ от пластилин, „морски“ диадеми и други украшения, някои редиха пъзел с делфини, докато други правиха декорации от пясък и мидички… Експонирахме и цяла изложба от рисунки с водни боички в градината на читалището, които учениците сами рисуваха, разбира се на морска тематика. А с последни сили, изчистихме „морето“ с въдици с магнити.

Всички деца си тръгнаха с подаръци от Европейската комисия –  специални торбичка за многократна употреба и тефтер с инициалите на инициативата, а екипът на „Зелени Балкани” им бе подготвил информационни материали и книжката за Мериам и Фани.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Лисабон на 16-17 май 2019 г. Мащабната инициатива е на Европейската комисия, като общо 134 събития в цяла Европа съставят програмата за честване през 2019 г.,  7 от тях са в България, а три в Пловдив.