+359 888 939 409 | 0896 177 882 nchtrakia_plovdiv@abv.bg

На 20 октомври препълнените помещения на читалище „Тракия – Пловдив – 2008г.” едва успяха да съберат желаещите да видят изложбите, посветени на тракийските бежанци от Пловдив. Проектът е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Въпреки, че повече от четири години нямат достъп до дом „Тракия”, строен от дедите им, тракийци от Пловдив упорито продължават да поддържат ежедневен организационен живот и изяви. Място за това естествено е тяхното читалище.

Всички гости бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и вино – за здраве и берекет.

На тясно, но с широко сърце, организаторите откриха изложбите с презентации на архивни фотоси, представящи живота и бита на прокудените от бащин дом българи от Одринска, Беломорска Тракия и Мала Азия.

Читалището залага на приемствеността на традициите, младите да чуят от първо лице за тежката съдба на бежанците, за техния бит на територията на район „Южен”. Затова група от гимназисти посещават членове на читалището и записват спомените им. Тези „Спомени с усмивка” бяха представени чрез презентация пред присъстващите заедно с част от разказаното.

Посетителите станаха свидетели и на литературна изложба от книги, посветена на съдбата на тракийските бежанци.

В библиотеката бяха наредени и т.нар.  „фамилни картони” – събрани разкази за преживяното, документирани с фотоси със слоган „Не забравяйте, но не отмъщавайте!”.

Отново там, в библиотеката, беше отреден кът, в който ръководителят на клуб „Традиции” в читалището Дорка Четрафилова замеси обредна тракийска пита и запозна присъстващите с тайните на вкусния хляб.

Посетителите на изложбите бяха приятно изненадани от финалната част – кулинарната изложба, за която доброволци от читалището се бяха погрижили да измайсторят типични тракийски гозби като катми с пиле, гьозлеме, ритуална тракийска пита с халва,  баница със спанак, с праз, два вида саралия – с мая и без набухвател, баклави и др.

За доброто настроение се погрижиха младите певци Атанаска Тенева и Радостин Ангелов, а за финал дворът на читалището се превърна в своеобразна танцова площадка, където танцьори от ФТС „Седенчица” подканиха всички за задружно тракийско хоро.

Организаторите припомнят на  всички, за които изложбата представлява интерес, че до 2 ноември 2018г. могат да я видят в делнични дни в читалището на ул. „Кукуш” №1 от 10 до 17 часа.

За снимки, разгледайте галерията ни!